Groenvoorziening Kerkplein

Het plan om het Kerkplein verder te vergroenen, dat de stichting in samenwerking met dhr. B. Taken van “Landschapsplanning Coöperatie U.A” heeft gepresenteerd aan de gemeente, is volgens de gemeente niet haalbaar. De gemeente is met een tegenvoorstel gekomen, dat in onderling overleg weer is aangepast. De bal ligt nu bij de gemeente om hiermee aan de slag te gaan.


Beroep bij de bestuursrechter – 4 september 2023

De rechtszitting ter behandeling van het beroep dat de stichting “En Plein Public” heeft aangespannen tegen de gemeente Roerdalen heeft plaatgevonden. De uitspraak van de rechter wordt op of voor 16 oktober verwacht. Op de chronologie pagina kunt U de pleitnota van de stichting vinden. Zie ook Inwoners St. Odilienberg naar de rechter – 4 september 2023.


Limburg Festival – 19 augustus 2023 – erg leuk !

De “Theater op Locatie Fietstocht” van het “Limburg Festival” was erg leuk. De samenwerking met de “Heemkunde Vereniging Roerstreek (HVR)” verliep prima, en actrice Claire Ducreux heeft zes maal een prachtige voorstelling gegeven. Het weer was helaas soms iets minder, maar dat heeft de pret niet gedrukt.


Beroep bij de bestuursrechter – 4 september 2023

Het beroep dat de stichting “En Plein Public” heeft aangespannen tegen de gemeente Roerdalen, waarin we bezwaar maken tegen het verlenen van de vergunning voor het bouwen van 6 appartementen in het pand van voormalig café Smeets, zal plaatsvinden op maandag 4 september 2023, om 13:00 uur bij de rechtbank in Roermond, Willem II Singel 67. Deze zitting is openbaar, en u bent dan ook van harte welkom om ons te komen steunen. Wij hopen op een goede uitspraak die er voor zal zorgen dat er horeca blijft bestaan op deze mooie locatie.


Limburg Festival – 19 augustus 2023

Op 19 augustus zal het Kerkplein in St. Odiliënberg één van de zes halteplaatsen zijn voor de “Theater op Locatie Fietstocht” van het “Limburg Festival”.

Claire Ducreux – Fleurir les abîmes (Frankrijk) Met haar expressieve bewegingen en mimiek verleidt Claire haar toeschouwer om haar te volgen door een denkbeeldig bos naar de vrijheid. We zien een zwartgeblakerde boom, zonder bladeren, waarachter Ducreux angstig dekking zoekt. Woorden zijn overbodig, louter kijken is voldoende voor de hoopvolle boodschap van Ducreux.

De stichting “‘En Plein Public” zal tesamen met de “Heemkunde Vereniging Roerstreek (HVR)” op deze locatie zorgen dat de 6 voorstellingen soepel verlopen en dat U iets kunt eten en drinken alvorens U naar de volgende locatie fietst.

Voor meer informatie en tickets, zie https://www.limburgfestival.nl/natuurlijk-theater-3/


Sporten op het Kerkplein – 10 juni 2023

Op zaterdag 10 juni 2023 heeft de stichting ‘En Plein Public’ een sportevenement georganiseerd in het kader van “Roerdalen in Beweging”. Het was die dag heel erg warm. Toch was het een geslaagde dag. Zie hier een impressie van de dag, gemaakt door Lian Sonntag van omroep OR6.


Sporten op het Kerkplein – 10 juni 2023

Op zaterdag 10 juni 2023 zullen er een aantal activiteiten op het Kerkplein in St. Odiliënberg worden georganiseerd door de stichting ‘En Plein Public’.
Iedereen is welkom van 10:00-14:00 uur op het plein. Wat is er te doen?

  1. (Kinder)Yoga op het grasveld bij de kanoplaats. De yoga juf heet Nellie Hamel. Om 10:00 uur start een kinder-yoga-groep. De sessies voor de volwassenen starten om 13:00 uur. Er zijn matjes aanwezig maar als je je eigen mat wil meenemen of handdoek wil meenemen dan is dat fijn.
  2. Bootcamp op het plein voor het museum én op de kerktrappen. Er zijn twee work-outs; één om 10:30 uur en één om 12:00 uur. Je moet zelf zorgen voor sportschoenen en sportkleding. Je mag meedoen als je minimaal 16 jaar oud bent. De trainers heten Dennis en Nino.
  3. Dansworkshop op de parkeerplaats. Je hoeft geen danservaring te hebben. Lijkt het je leuk om eens een les te volgen dan kun je gewoon komen meedoen. De workshop wordt verzorgd door “The Movement Roermond” en zal starten om 11:00 uur . Alle leeftijden kunnen meedoen.

Je kunt gewoon een kijkje komen nemen en gratis mee komen doen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor elke sessie geldt wel: vol is vol! Wil je verzekerd zijn van een plekje dan meld je je aan via sporten@en-plein-public.nl.

Het programma is dus als volgt:

10:00 uur Kinderyoga
10:30 uur Bootcamp
11:30 uur Dans workshop
12:00 uur Bootcamp
13:00 uur Yoga

Als je alleen wil komen kijken dan ben je ook van harte welkom. Hoe meer mensen op het plein, hoe gezelliger.
In de tent wordt er natuurlijk gezorgd voor koffie en thee. Daarnaast zullen er diverse smoothies en fruitdranken verkrijgbaar zijn, evenals bekers yoghurt met vers fruit.

We zien jullie graag op zaterdag 10 juni!


Groenvoorziening Kerkplein

De stichting “‘En Plein Public” is benaderd door de gemeente Roerdalen om mee te denken over de groenvoorziening van het Kerkplein te St. Odiliënberg.
Het begon allemaal ruim vijf jaar geleden met een zestal hanging baskets aan de lantaarnpalen van café Smeets tot aan de Basiliek.
De stichting heeft, in samenwerking met dhr. B. Taken van “Landschapsplanning Coöperatie U.A”, een plan gepresenteerd aan de gemeente om het Kerkplein verder te vergroenen.
De gemeente is de haalbaarheid van dit plan momenteel aan het bekijken.

Bestuursleden in gesprek met medewerkers van gemeente Roerdalen

Limburg Festival – 19 augustus 2023

De stichting “‘En Plein Public” is in gesprek met de organisatie van het “Limburg Festival” om dit jaar een voorstelling op ons mooie Kerkplein plaats te laten vinden tijdens de “Theater op Locatie Fietstocht” op zaterdag 19 augustus 2023. U hoort van ons.


Vastelaovendj Ongeraaf – Veer zeen aope – Vastelaovend 2023

De mensen die afgelopen jaar met “vastelaovend” een pop up locatie hebben gemaakt bij ’t pleintje bij Christinastraat hebben de eigenaar van café Smeets verzocht of ze het café mogen gebruiken. Ze hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn van plan om met carnaval een pop up te organiseren in café Smeets. Zie onderstaand het affiche. De stichting “en plein public” moedigt dit natuurlijk ten zeerste aan !


Buitenlucht filmavond “Hemel op Aarde” – 10 september 2022 in alle opzichten een groot succes!

De stichting “En Plein Public” organiseerde op 10 september 2022 een openlucht filmavond waar de Nederlandse dramafilm “Hemel op Aarde” (2013) van regisseur Pieter Kuipers en spelers Huub Stapel, Jeroen van Koningsbrugge en Lies Visschedijk werd vertoond.

Hemel op Aarde

Deze filmavond vond plaats op het Kerkplein te St. Odiliënberg, waar de film destijds grotendeels werd opgenomen.

Zie Foto’s Hemel op Aarde en Reclameblok Hemel op Aarde.


Informatie van de rechtbank

De stichting heeft op 12 augustus 2022 de volgende informatie ontvangen van de rechtbank:

“Geachte heer/mevrouw,

De rechtbank heeft, aan de hand van de informatie die zij nu heeft, besloten de zaak op een zitting te plannen. Ik moet u helaas meedelen dat het nog een tijd kan duren voordat dit mogelijk is. De tijd tussen het indienen van het beroep en de zitting is op dit moment langer dan anderhalf jaar. De wachttijd is ontstaan doordat er te weinig rechters zijn en de grote vroorraad nog af te handelen zaken die daardoor is ontstaan. Als de zaak op een zitting kan worden ingepland, doet de rechtbank u een voorstel voor een zittingsdatum.


Bestuursrechter

Het bestuur van de stichting “En plein public St. Odiliënberg” is niet tevreden met het feit dat de gemeente Roerdalen haar bezwaar tegen het verlenen van de omgevingsvergunning voor het omvormen van “café Smeets” tot 6 appartementen ongegrond heeft verklaard. Vandaar dat de stichting nu heeft besloten de gang naar de bestuursrechter voor te bereiden. De gemeente wil eenieder doen geloven dat het een gelopen race is, maar wij zijn het daar niet mee eens. De stichting heeft op 24 jan 2022 bezwaar aangetekend bij de bestuursrechter in Roermond.


Subsidie voor activiteiten

Omdat één van de doelstellingen van de stichting “En plein public St. Odiliënberg” is “het (doen) bevorderen van de levendigheid/vitaliteit van de oude dorpskern van Sint Odiliënberg” is de stichting voornemens minimaal één activiteit per kalenderjaar te organiseren op het oude dorpsplein. De gemeente Roerdalen heeft voor twee activiteiten reeds subsidie toegekend.


De stichting en/of de zaak “café Smeets” is in het nieuws geweest ..


Andere links betreffende café Smeets