De stichting is voortgekomen uit de initatiefnemers van de petitie “Geluksplek” café Smeets mag niet verdwijnen!.
Deze petitie is inmiddels meer dan 1100 keer getekend. Ook via de “postbussen” bij Plus Crombach St. Odiliënberg en Kwekerij Knippenberg-Eijkenboom kwamen vele handtekeningen binnen. Heel hartelijk dank voor deze grote hoeveelheid steunbetuigingen.
Voor het inzien en/of tekenen van deze petitie kunt u gaan naar “www.petities.com“.

Enkele commentaren bij deze petitie:

Als enthousiaste Pieterpad wandelaar, wandelde ik door het idyllische St Odilienberg….. de gids vertelde me over een mooie uitspanning op het plein. Helaas gesloten “forever” ik weet bijna zeker dat er een nieuwe uitbater kan worden gevonden…,. Het centrum overziend, is het ombouwen naar appartementen ZEKER GEEN optie! Behoud het wat mij betreft BESCHERMDE dorpsgezicht

Het is jammer dat dit eeuwenoude café zijn horeca bestemming zal verliezen doordat de gemeente Roerdalen akkoord gaat om er een woonbestemming van te maken.
Iedereen die ooit in Berg heeft gewoond maar ook die Berg heeft bezocht heeft dit café gezien/ bezocht.
Café Smeets en ook de locatie heeft veel potentie. Dit moet zeker gezien worden!
Heel erg jammer dat dit café al circa 2 jaar gesloten is. Er moet nieuw leven inkomen zodat een dorp als Berg juist aantrekkelijk blijft voor inwoners en met name in de jongere categorie. De Gemeente Roerdalen is al flink vergrijst en op deze manier zal dit door blijven gaan. Jongeren/ jonge gezinnen trekken naar de buitenwijken van Roermond met alle gemak van dien als er niets meer te bieden valt in een dorp. Zonde zou het zijn!

Ik teken omdat ik vind dat een plein zonder horeca is als een café zonder bier. Een historisch gezien markant plein gaat verloren als hier geen mensen kunnen genieten van deze prachtige locatie.

Ik onderteken omdat ik het een historische blunder vind wanneer deze unieke lokatie zou verdwijnen.

Voor ons is het onbegrijpelijk dat de enige horecagelegenheid op het eeuwenoude kerk-/dorpsplein dreigt te verdwijnen terwijl het huidige beleid op gemeentelijk terrein en vanuit particulier initiatief de gedachte voorstaat de oude kern van het dorp te behouden voor de toekomst met de voorzieningen die daarin traditioneel passen. Daartoe behoren ook dorpsevenementen zoals de kermis, Carnaval, oudjaar viering, Sacramentsprocessie en andere activiteiten.
Het Kerkplein kan nooit centrum zijn van levendige actie en vertier zonder een dorpscafé.
Wij vrezen dat zonder horecagelegenheid ook de toeristische aantrekkelijkheid verdampt met nadelige gevolgen voor basiliek en HVR.
Op particuliere basis maken en maakten dorpelingen en ook mensen van buiten zich sterk de horecagelegenheid op het kerkplein te behouden. Het kan toch niet zo zijn dat de ideeën van één persoon een traditie van meer dan 100 jaar kan ombuigen ten nadele van het gemeenschappelijk belang?

Café Smeets moet blijven! Appartementen kunnen overal gebouwd worden.

Dit unieke dorpsplein in de oude dorpskern van St. Odiliënberg verdient een café met een uitbater met passie, een ontmoetingsplek voor o.a verenigingen, dorpsgenoten, passanten, pelgrims en bezoekers van de basiliek. Bijzonder teleurstellend dat het College de eeuwenoude horeca-bestemming die op dit pand rust met een hamerstuk laat vervallen…

Ik onderteken omdat ik vind dat zo’n dorp (en in het bijzonder zo’n locatie) het verdient om voor bewoners, maar ook toeristen een plek te hebben voor een hapje en een drankje. Het kan toch niet waar zijn om zo’n stukje historie in te ruilen voor appartementen?

Café Smeets moet horecapand blijven. Het enige horecapand aan Kerkplein moet blijven. Basiliek, pastorie, oude notariskantoor, museum in oude school, Kerkplein met Christusbeeld, café Smeets en naastgelegen woningen zijn samen een uniek historisch dorpsgezicht. Een horecapand mag hier niet ontbreken. Belangrijk voor het dorpsleven en voor dagjesmensen die van Roerdalen willen genieten. Geen reden om horecabestemming te wijzigen. Pand kan nog steeds redelijkerwijs als horeca geëxploiteerd worden. Als huidige eigenaar geen horeca meer wil uitbaten, is dat geen reden om bestemming te wijzigen. Pand kan ongetwijfeld binnen een redelijke termijn tegen redelijke voorwaarden Als horecapand verkocht of verhuurd worden. Woningen kunnen op andere plaatsen gerealiseerd worden. Boven café is al woonruimte. Van oude Rabobank is al woonruimte gemaakt. Handhaaf de bestemming horeca

Ik onderteken omdat ik het belangrijk vind dat deze Geluksplek blijft bestaan.

De parel van de Roerstreek verliest nog meer van zijn glans als dit karakteristiek pand met zoveel historie een verkeerde bestemming krijgt.

Un cafe heurt in de dorpskern thoes, aafblieve!

Omdat wij ooit de unieke en uitzonderlijke gelegenheid gekregen hebben om op dit bijzonder mooie plekje te komen wonen. Daar wij elke dag konden genieten van het geluk aan de rand van het roerdal, bij de Basiliek en naast café Smeets waar wij dagelijks worden vergezeld door toeristen waaronder met name wandelaars, welke nu hoopvol op zoek zijn naar de pleisterplaats die zo passend was en daardoor aansloot bij de wensen en verbeelding die dit plein met zich meebrengt, of bracht? Een geluksplek zonder plek van geluk, is dit nog geluk? Het geroezemoes, het leven, het geluk dat café Smeets met zich mee bracht is niet meer en wordt gemist! Er zijn hier zeker meerdere mogelijkheden die verschillende mensen en wensen kunnen samenbrengen.

Met deze kroeg gaat een belangrijk stuk Berger historie verloren. Zonde dat hier geen plek meer voor is, zeker met de vele en toenemend aantal toeristen die daar jaarlijks passeren. Appartementen kun je overal maken….

Ik gun iedereen, de mensen uit Sint Odiliënberg en daarbuiten, een plek om te genieten van de schoonheid die het dorp te bieden heeft, de kerkberg met de basiliek, het plein en de Roer. Café Smeets vervult deze functie van oudsher.

Indien je toerisme en activiteiten en zodoende levendigheid in een dorp ambieert moet je ook voor de voorzieningen zorgen. Haal het hart niet uit het dorp.

Ik onderteken deze petitie omdat het onbestaanbaar is dat de gemeente Roerdalen in haar onmetelijke wijsheid een monumentaal horecapand, nota bene op een toeristische hotspot, opoffert aan de commerciële plannen van een projectontwikkelaar.

Dit café hoort bij dit mooie kerkplein! Het is het mooiste plein van de Roerstreek, ga daar zorgvuldig mee om!

Het is een prachtige rustieke plek midden in het dorp op korte afstand van historische bezienswaardigheden. Een fijne plek om tijdens een fietstocht of wandeling onder het genot van een drankje even uit te rusten op het gezellige terras onder de mooie boom die in de warme zomers van tegenwoordig voor verkoeling zorgt. Doodzonde wanneer dit verdwijnt.
Roerdalen profileert zich als ‘Gemeente van Geluk’ dan dient zo’n idyllisch plek zeker behouden te worden.

Het is een mooie/karakteristieke locatie dat erg jammer zou zijn als die zou verdwijnen. De gemeente geeft zelf aan dat ze veel toerisme in de gemeente wil trekken en de horeca op zo’n locatie is een publiekstrekker.

Het is een prachtige rustieke plek midden in het dorp op korte afstand van historische bezienswaardigheden. Een fijne plek om tijdens een fietstocht of wandeling onder het genot van een drankje even uit te rusten op het gezellige terras onder de mooie boom die in de warme zomers van tegenwoordig voor verkoeling zorgt. Doodzonde wanneer dit verdwijnt.
Roerdalen profileert zich als ‘Gemeente van Geluk’ dan dient zo’n idyllisch plek zeker behouden te worden.

Dit is een historisch bruin café en behoort tot het cultuurhistorisch erfgoed van Berg. Veel mensn hadden er tijdens de fietstocht een vast stopplaats. Ik ook. Bedenk dat het weghalen van dit soort plekken de bijl is aan de wortel van de identiteit van jullie mooie dorp. Een verbindend element in jullie dorpsgemeenschap weghalen zou een “doodzonde” zijn.

Het volle terras onder de karakteristieke boom op zonnige dagen mag niet verdwijnen. Wat blijft er in godsnaam nog van ons dorp over? Café Smeets MOET BLIJVEN !!!!

Het is zonde als deze mooie plek met uniek terras voor altijd de deuren moet sluiten. Zo blijft er ook voor de toeristen geen plek meer over om een kopje koffie te drinken.

Was niet alleen café maar vroeger ook pension voor gasten die in Limburg werkten en elders woonden. Zou mooi zijn wanneer het een horecagelegenheid blijft en de bovenverdieping (deels) een woonbestemming krijgt. Te denken valt aan studio’s of kleine appartementen met gezamenlijk gebruik van b.v. douches enz.. Hiervan zijn al voorbeelden in andere gemeenten. Verder denk ik aan een B&B, restaurant of familiehotel. De ligging is uniek, heeft toeristische waarde en is beeldbepalend voor het karakteristieke plein.

Ik onderteken omdat dit café “hoort” bij het plein. Het zou zonde zijn hier appartementen in te maken voor de sfeer en aantrekkingskracht van Berg

Hoe komt de gemeente aan deze argumenten dat cafe smeets niet rendabel is?? Cafe smeets ligt aan het Pieterpad dus veel voetvolk komt ernaast, daarnaast komen er ook genoeg fietsers en dagjesmensen naast die graag een kopje koffie drinken met een stukje echte limburgse vlaai erbij. Verder was er nog een dartclub en biljartvereniging . Ik was van mening dat de gemeente het toerisme in midden limburg zou willen promoten maar dat gaat dus niet lukken als men toestemming geeft om van cafe smeets een appartementencomplex te maken. Cafe smeets heeft een unieke ligging en is een traditie in Sint Odilienberg.

Aan de voet van de prachtige basiliek van Sint Odilienberg hoort dat café te blijven bestaan. Het verbindt dorpelingen en vele anderen al decennia lang op deze speciale plek. Met dorpsfestiviteiten, feestdagen, verdrietige dagen en heel veel andere dagen. Opgericht door de bijzondere opa van o.a. mijn vader. Opa Smeets een man met een heldere vooruitdenkende leuk zakelijke blik: op de Markt, zo heette het Raadhuisplein destijds, vond hij moest alles wat inwoners zoal nodig hadden bij elkaar liggen; de kerk, een café voor na de mis(…enzo…), de bank, het gemeentehuis, de pastorie, de notaris…
Veel daarvan is al verdwenen uit het mooie centrum van de parel van de Roerstreek. Laat dit fijne café blijven!!

Koester je erfgoed, Berg, want anders verliest het dorp zijn ziel.

Ik onderteken deze petitie want alles van waarde is blijkbaar weerloos tegenover het grote geld. Het mag niet zo zijn dat het instituut waar generaties Bergenaren hun vertier zochten zou gaan verdwijnen. Café Smeets moet blijven!!

Er is maar één geluksplek in Sint Odiliënberg en dat is café Smeets. Uit het hart van een gepensioeneerd postbezorger van Sint Odiliënberg. Wat is het geluksplekkenbeleid waard als men hier meewerkt aan een bestemmingsplanwijziging en dus vernietiging van de geluksfunctie van dit historische horeca pand.

Dit cafe is het kloppend hart van dit dorp, waar mensen samen komen, lief en leef delen, waar fietsers uitrusten, waar wandelaars ff zitten en wat drinken en eten, waar toeristen hun landkaart uitvouwen, de mooiste plek van St.odilienburg heeft bescherming nodig. Het geld mag nooit de drijfveer zijn om dIt kapot te maken.

Ik onderteken omdat ik het erg belangrijk vind dat de gemeentelijke toestemming om Café Smeets om te bouwen tot een appartementencomplex herroepen wordt en dat Café Smeets de horeca-bestemming blijft houden in het belang van het toerisme, zoals beschreven in deze petitie. Met de juiste uitbater wordt Café Smeets weer een trekpleister op zichzelf en dat draagt er zeker aan bij dat toeristen Sint Odiliënberg blijven bezoeken.

Het gaat mij nauw aan het hart omdat dit historische pand en café van mijn peetoom onze familie veel heeft gebracht. Vele momenten van geluk of herinnering. Ik heb o.a. enkele jaren geleden mij 80e verjaardag spontaan met vele lieve familieleden mogen vieren. De functie van deze plek wordt duidelijk door de gemeente Roerdalen onderschat. Het is met recht een geluksplek die hoort bij St. Odiliënberg!

Dit unieke gebouw/café mag niet verloren gaan!
Het hoort bij Berg. Dus ben ik tegen appartementencomplex op deze authentieke plek!

Dit soort cafe’s zijn historisch erfgoed. Eenmaal woonbestemming is het voor goed verloren.

Café Smeets, zo een bijzondere plek aan de Roer en de voet van de Baseliek en het museum. Zou fijn zijn als Gemeente Roerdalen kiest voor het Welzijn van ál die mensen, in woonomgeving en zij die er landen. Landen tijdens fiets- en wandeltochten. En zo hun hoofd leeg kunnen maken en hun hart kunnen vullen met Levensvreugde, naast een lekker kopje koffie en heerlijke vlaai. Gemeente Roerdalen laat uw ❤ én verstand aub spreken, dat zullen vélen u in dank afnemen.

Hoe is het mogelijk dat een gemeente met een geluksplekken manifest en een visie om toerisme te stimuleren zo (relatief) eenvoudig afscheid neemt van een historisch café op een van de mooiste pleinen van midden Limburg?
Daarnaast zou er ook aandacht mogen zijn om de jeugd in het dorp te houden. Toon moed en investeer in een mooi café waardoor het Kerkplein weer bruisend kan zijn.

Het mag niet gebeuren dat de horecafunctie op deze historische horecalocatie simpelweg opgeofferd wordt omdat de huidige eigenaar geen (financieel) heil meer in horeca ziet. Er is destijds een locatie met horecabestemming verworven. Als hier (om wat voor reden dan ook) geen interesse meer in is, is het aan de Gemeente deze functie te behouden en niet met de ogen dicht aan een bestemmingsplanwijziging mee te werken. Waar is het lokaal en maatschappelijk besef van B&W van de Gemeente Roerdalen? Men heeft de mond vol van geluksplekken en verbrandt veel geld aan deze theoretische en abstracte maakbaarheid van geluk. Tegelijkertijd laat bestuur en ambtenarij van Roerdalen kennelijk achteloos en zonder besef een historische geluksplek verloren gaan. Het heeft er veel van weg dat de Gemeente Roerdalen de gemeente dromend van geluk wil laten indutten. Gemeenteraad roer u en keer dit gebrek aan maatschappelijk besef. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is tijd voor reuring en een frisse wind, rust roest.

Het belang van Cafe Smeets voor St Odilienberg is groot door zijn sociale functie voor de dorpsgemeenschap, door zijn commerciële horeca functie op het eeuwenoude kerkplein met een duidelijk effect op het toenemend fietstoerisme en door de beleving door de inwoners die het wegvallen van een eeuw oude functie ter harte gaat. Dat een grote groep inwoners het verdwijnen wil voorkomen is begrijpelijk en valt zeer te waarderen.
Het cafe is echter particulier eigendom en het voortzetten van de bestaande functie, eventueel in een geüpdatet versie, afgestemd op toekomstige ontwikkelingen en verbeterde functies kan alleen in samenwerking met de huidige eigenaar. Maar de situatie is prachtig en uniek, een plein tussen kerkberg / basiliek en Roer met kano-uitstapplaats en ook nog een streekmuseum, gerund door vrijwillige experts en achter op de berg het klooster, dat vele maatschappelijke functies invult. Het zou heel jammer zijn als cafe en terras nu zouden wegvallen, terwijl de commerciële toekomst verzekerd is.
Boven aangehaalde belangen zijn dermate breed dat vergunningverlening als plaats gevonden via de zogenaamde kruimelregeling, waarbij de gemeenteraad niet wordt betrokken, naar mijn mening een verkeerde planologische weg is, waarbij bewoners alleen nadat de vergunning is verleend bezwaar kunnen maken. Voor een goede ruimtelijke ordening (het gaat niet om een voormalig agrarisch bedrijf ergens in het buitengebied) is hier een brede afweging in de gemeenteraad noodzakelijk. De vraag is dan of het alle belangen afwegende niet de voorkeur verdient de bestaande bestemming te handhaven en de eigenaar zodoende te dwingen een oplossing te zoeken waarbij de horeca bestemming, die hier zeker commercieel interessant is, in optimale vorm kan worden ingevuld. Hier kan geen sprake zijn van leegstand door economische omstandigheden.
Maar misschien kunnen eigenaar en Stichting tot een compromis komen waar beide mee gediend zijn; een actieve uitbater die B&B niet schuwt en het plein in samenwerking met de buurt tot nieuw leven brengt
.